Kolagen naš svagdašnji

Kolagen igra ključnu ulogu u procesu starenja: kako starimo, naša koža gubi kolagen (iznad 30-e godine po stopi od 2% godišnje!), elastinska vlakna i hijaluronsku kiselinu, a kao rezultat, koža se stanjuje, gubi na volumenu i čvrstoći, postaje suha, manje elastična. Mogli bismo reći da se starenjem „ispuhujemo” kao luftmadrac ili balon nakon stajanja… Kolagen je iznimno važan protein koji se nalazi u svim tkivima ljudskog tijela, a najvažniji nam je u koži jer njegov gubitak prvi primjećujemo u ogledalu. 

Osim kolagena, gubimo i masno tkivo, posebno na mjestima gdje nam ono treba (lice, obrazi), na drugim se pak mjestima to masno tkivo preslaguje i naslaguje (primarno oko struka, a stresan život čini svoje, hormon stresa kortizol dodatno naslaguje nakupine na trbuhu). Žene gubitkom struka osjećaju da su izgubile na ženstvenosti, dok su bokovi i dalje na cijeni (posebno uz mlađe naraštaje koji odrastaju uz reality standarde velikih stražnjica i bokova), ali naslage na trbuhu su one zbog kojih se osjećamo najmanje poželjno. Skidanje lokaliziranih masnoća s trbuha se inače najviše i traži na Accent Prime uređaju.

Restrukturira nam se i koštano tkivo, kosti “propadaju”, mijenja se izgled lica i tijela. Zato se ženama iznad 40-e godine sugeriraju treninzi s opterećenjem kako bio ojačale mišićnu strukturu i kosti, a koža dobila potporu iznutra.

Anti aging ili pro aging? Zadnjih se desetljeća u estetskoj medicini ustalio termin „anti aging“; iako podrazumijeva da činimo nešto kontra starenja, taj prirodni proces ne možemo zaustaviti, samo ublažiti pa se dodatno formirao termin „pro aging“ koji podupire tehnike i tretmane u skladu s godinama i u cilju održavanja prirodno pomlađenog lica i tijela.  

Anti aging je kao brak: od anti aging programa treba imati realistična očekivanja (ne čuda, pogotovo ne od jednog već od kombinacije tehnika, tretmana, kućne njege i suplementacije), ponekad treba činiti kompromise i poduzimati prave korake u pravo vrijeme, a ne čekati zadnji trenutak.

Što traže i očekuju pacijenti od anti aginga?

Kada se pacijenti pogledaju u zrcalo, žele vidjeti najbolju verziju sebe i žele izgledati što je prirodnije moguće. Žene od prijateljica žele čuti – Draga što si radila, izgledaš tako osvježeno i odmoreno.

Primarno traže odmah vidljive rezultate ali istovremeno žele prirodne, balansirane i u skladu s godinama rezultate pomlađivanja, uz minimalno vrijeme oporavka i minimalnu razinu boli.  Gglobalno gledajući, svi žele žele prevenirati iste probleme: gubitak volumena u licu, opuštenu koža na licu i tijelu, ukloniti višak lokaliziranih masnoća s tijela, ukloniti bore i nabore, riješiti se pigmentacija te popraviti strukturu i teksturu kože.

Kombinacija tehnika i tehnologija

Stoga se danas medicinska estetika fokusirala na kombinaciju tehnika za pomlađivanje lica i oblikovanje tijela. Vodeći stručnjaci kombiniraju najnoviju tehnologiju, napredne uređaje s injektabilnim i dermokozmetičkim tehnikama. Ispravnost takvog pristupa potvrdile su brojne nezavisne medicinske studije provedene u različitim zemljama. Veliki pomak u anti aging kombinacijama donijeli su zasigurno suvremeni uređaji, laseri i uređaji bazirani na ultrazvuku i radiofrekvenciji kao što je Accent Prime Alma Lasera.

Tako se do rejuvenirane kože dolazi aktivacijom prirodnih mehanizama kože na koje utječemo raznim tehnikama, od površinskih (peelinga i mikrodermoabrazije), mehaničkih postupaka (microneedling), injektabilnih (mezoterapija, hijaluronski fileri i botox), neablativnih i ablativnih tretmana laserskim uređajima (Co2 i frakcioniranim laserima), uređajima na bazi radiofrekvencije (Accent Prime), frakcionirane radiofrekvencije (Venus Viva) te upotrebom dermokozmetike i suplemenata.

Većini navedenih tehnika jedno je zajedničko: poticanje stvaranja novog kolagena, jačanje vezivnog tkiva kože radi kojeg koža djeluje čvršće, zategnutije, odnosno restrukturiranje potkožnog matriksa zbog kojeg nam koža ima zdravi sjaj i onaj poželjan „plump“ efekt.  

Kolagen i organski silicij kao anti aging suplementacija

Uza svu kombinaciju tehnika, vrlo je važno uzimati kolagensku suplementaciju – ne samo radi poticanja stvaranja novog kolagena iznutra već zato jer nam je kolagen dugoročno bitan u procesu starenja (čuva zglobove i hrskavicu, pored kože, kose i noktiju). Rijetki su oni koji danas imaju vremena satima kuhati juhu od goveđih kostiju (iznimno kvalitetan kolagen), pa stoga posežemo za kolagenskim suplementima u prahu (npr. Nutrigold kolagen) ili u tekućem obliku (Yasenka kolagen, koji ima snažan anti aging učinak zbog dodatne hijaluronske kiseline i resveratrola, snažnog anti oksidativnog sastojka iz bobica grožđa).

U sklopu Anti Aging programa Markušić također kao obavezni dio anti aging njege predlažemo jednom godišnje napraviti tromjesečnu kuru organskim silicijem, važnim mineralom kojeg staranjem gubimo, a važan je za opće zdravlje organizma, a posebno za kolagena vlakna jer ih „drži zajedno“.   

Autor: Sanja Markušić, anti aging savjetnik